Alles over wasbare luiers

Wasbare luiers

Wil jij graag de fijnste wasbare luiers gebruiken voor je kindje? De luiers die het meest huidvriendelijk zijn? Daarnaast ook bijdragen aan minder belasting van het milieu? En daarbij ook nog eens heel veel geld besparen? Dan zijn wasbare luiers echt iets voor jou!

Een ander mooi voordeel is dat kindjes ook nog eens sneller zindelijk zijn en je het pakket wasbare luiers rustig nog voor een tweede of derde kindje kunt gebruiken.

Vies?

Eerst iets uit de weg ruimen. Want de eerste vraag die ik altijd krijg; ‘Is dat niet vies?’. Nee, gelukkig niet. Het beeld van vieze lappen van vroeger die uitgespoeld moesten worden en gewassen klopt echt niet meer. Er is zoveel verbeterd aan de wasbare luiers van nu, dat het heel eenvoudig en schoon is!

De poep tot aan het moment dat je kindje vast voedsel gaat eten is heel gemakkelijk wasbaar in de wasmachine. Dit is dun en spoelt heel eenvoudig weg. In de luier leg je namelijk een speciale zachte papieren inlegger. Deze inlegger gooi je in het afvalemmertje. De luier doe je vervolgens in de speciale waszak in de luieremmer of als je onderweg bent in de zogenaamde wetbag. De waszak doe je zo eens in de twee dagen in de wasmachine en klaar zijn de luiers weer voor gebruik.

Hoe werkt het dan precies met wasbare luiers?

Er zijn veel systemen van wasbare luiers. Van ‘ouderwetse’ strikluiers tot volledig alles-in-één systemen. Bij Wrap with Love vind je het één- en tweedelig systeem van Totsbots en drie verschillende systemen van Blumchen. Kwalitatief heel mooie luiers, zacht en eenvoudig in gebruik. De betrouwbaarheid van het tweeledig systeem ligt nog iets hoger dan de alles-in-één luier. Maar soms kies je toch liever voor gemak.

Bij het tweedelig systeem start je met een absorberende binnenluier en daarna doe je er een overbroekje overheen. Bij het alles-in-één systeem, is de luier al helemaal klaar voor gebruik en zitten beide lagen aan elkaar vast.

In beide leg je een papieren inlegger van een rol. Deze papieren inlegger gooi je weg in een prullenbakje en de luier gaat in de wasemmer.

Heeft de kleine alleen geplast, dan kun je het velletje zelfs meewassen voor een volgende keer. Deze gaat dan zo’n 2 a 3 keer mee.

Hoe vaak verschoon je je kindje met wasbare luiers?

Dit verschilt niet van wegwerpluiers. Meestal bij iedere voeding verschoon je de luier. Bij een newborn zo’n 7 – 8 keer per dag en naarmate je kindje ouder wordt, verschoon je wat minder vaak.

De billen zijn nog vochtig, is dat niet erg?

Als je gewoon regelmatig verschoont, is het niet erg als de billetjes nog iets vochtig zijn. Dit is heel normaal en na het schoonmaken met (wasbare)  luierdoekjes zijn ze schoon en fris en gaat er een nieuwe luier omheen. Gek genoeg blijven de billen iets vochtiger dan in wegwerpluiers, maar blijft de huid mooier. Dit komt waarschijnlijk doordat de chemische reactie van wegwerpluiers de huidreactie uitlokt. In wasbare luiers heb je dat niet.

Mijn kindje heeft ondanks de wasbare luiers rode billen, kan dat?

Hoewel wasbare luiers veel vriendelijker zijn voor de babybillen dan wegwerpluiers kan er toch luieruitslag ontstaan. Rode uitslag komt vaak door zure/scherpe ontlasting. Dit komt voor bij bepaalde voeding of bijvoorbeeld wanneer de tandjes doorkomen. In combinatie met urine wordt de huid geïrriteerd.

Ook kan het zijn dat er iets moet worden aangepast in de wasroutine als de billen toch rood zijn. Daar informeren we je graag over.

Gebruik het liefst wasbare luierdoekjes in plaats van wegwerp. Hierin zitten namelijk schadelijke toevoegingen voor de babyhuid. En gebruik een heel milde billencreme. Hierdoor herstellen de billen weer snel. Ook helpt het om je kindje iets vaker te verschonen.

Wasbare luiers, ook ‘s nachts?

Ook ‘s nachts kun je dezelfde luiers gebruiken als overdag. Maar soms plast je kindje ‘s nachts veel. Dan is een extra inlegger van bijvoorbeeld bamboe heel fijn. Dit neemt extra vocht op.

Maak je gebruik van het ééndelige systeem, dan is het raadzaam om in de nacht wel te kiezen voor het tweedelige systeem of extra boosters toe te voegen. In onze pakketten hebben wij hiermee rekening gehouden. In de nacht is het namelijk fijn om te weten dat er optimaal wordt geabsorbeerd.

Toch wat lekkage?

Heeft de luier toch gelekt? Dan kom het vaak doordat een stukje van de inlegger of de bamboe binnenzijde niet helemaal binnen de buitenluier is gebleven. Dit is een aandachtspuntje bij het verschonen.

Of je kindje plast gewoon heel erg veel. Je kunt er dan ook voor kiezen om nog een extra inlegger toe te voegen voor de extra absorptie.

Wat heb ik nodig om te starten met wasbare luiers?

Wil starten of overstappen op wasbare luiers, dan is een compleet pakket het fijnste, zodat je goed bent uitgerust om het wasbaar luier avontuur aan te gaan. Dit maakt wasbaar luieren nog makkelijker. In onze luxe pakketten vind je alles wat je nodig hebt met extra voordeel; de luiers, maar ook alle benodigdheden. Kies je alleen voor de luiers? Dat kan ook, dan kies je gewoon voor een basispakket naar keuze.

Kunnen meerdere kinderen gebruik maken van de wasbare luiers?

Dit hangt van meerdere factoren af. Bijvoorbeeld hoe groot is je voorraad en hoe je de luiers wast. Drogen in een droger kan, maar zorgt bijvoorbeeld voor grotere slijtage. Sommige luiers zullen na één luierperiode versleten zijn en moet je alsnog een paar nieuwe items toevoegen, maar over het algemeen gaat een groot gedeelte van het pakket gewoon nog een ronde (of twee) mee als je een juiste wasroutine gebruikt.

Door te wassen slijt elke stof. Daarnaast is het gebruik van wasmiddel, de wrijving in de wasmachine e.d. ook van invloed. Garantie dat je het hele pakket nog een keer kunt gebruiken kunnen we niet geven. Maar vaak zie je dat slechts enkele aanvullingen nodig zijn.

Dragen wasbare luiers echt bij aan een beter milieu?

Jazeker! Onderzoek heeft uitgewezen dat ondanks dat je vaker moet wassen het toch nog steeds veel milieuvriendelijker is.

De luierperiode wordt vaak aanzienlijk verkort dan met wegwerpluiers. Daarnaast scheelt het al snel 500 kg moeilijk afbreekbaar afval extra per jaar.

Wat bespaar ik nou eigenlijk precies per luierperiode?

Als je alles meeneemt in de berekening. Dus o.a. de aanschaf, het wassen etc. kun je rekenen op een besparing van zo’n €800 tot €1000 per luierperiode (afhankelijk van het merk). Als je de luiers voor meer kindjes gebruikt loopt de besparing uiteraard nog verder op.

Hier een kostenvergelijk wasbare luiers vs. Wegwerp luiers, waarbij ik uit ben gegaan van pakketten die starten bij een kindje van 4 kg.

Wegwerp luiers

De gemiddelde prijs van een wegwerpluier ligt op €0,26ct per luier en de wegwerp doekjes hebben een gemiddelde prijs van €1,49 per pak. Natuurlijk is dit afhankelijk van het merk dat je gebruikt. Tot de gemiddelde leeftijd waarop een kind zindelijkheid wordt (3 jaar en 2 maanden), worden ongeveer 5676 wegwerpluiers gebruikt en 162 pakken wegwerp doekjes.

Kosten wegwerp luiers: 5676 x €0,26 = €1475,76

Kosten wegwerp doekjes: 162 x €1,49 = €241,38

Hier bovenop komen nog de afvalheffingen. Dit is verschillend per gemeente. Bij de ene gemeente betaal je per kg afval, in andere gemeenten wordt dit anders berekend. Reken bij wegwerp op zo’n 1000 kg extra afval. In Nederland berekend naar gemiddelden van verschillende gemeenten, komt dit op zo’n €300 extra kosten aan afval.

De totale kosten voor wegwerp luiers : €1817,14

Wasbare luiers

De kosten bij wasbare luiers hangen ook af van welk merk je kiest. Een compleet pakket van Blumchen heb je al voor ongeveer €400 en een compleet pakket van Totsbots heb je voor ongeveer €750.

In deze luiers gebruik je inlegvellen. Deze kosten per rol €6,50. Gedurende de luierperiode gebruik je ongeveer 16 rollen. De kosten hiervan bedragen €104,00.

Natuurlijk moet je bij wasbare luiers ook de waskosten meenemen. Een gemiddelde wasbeurt kost €0,86. Gedurende de luierperiode was je 234 keer extra. De kosten hiervan bedragen totaal €201,24.

De totale kosten voor wasbare luiers komt dus bij Blumchen op ongeveer €705,00 en met Totsbots op ongeveer €1055,00

NB: De wasbare luiers drogen gemakkelijk in één dag/nacht als je deze ophangt en dit draagt bij aan het behoud van de luiers. Maar wil je toch drogen in een droger, dan komt er €1,30 per droogbeurt bij. Dit uitgerekend naar de hele luierperiode moet je er nog €304,00 bij optellen.

Hoe was ik de wasbare luiers het beste?

Was nieuwe luiers het liefst twee of drie keer voor het eerste gebruik. Ze nemen dan het beste vocht op. De eerste keer met een beetje wasmiddel, de tweede keer zonder.

Bewaar de luier daarna in de luieremmer. Inlegvelletjes die alleen nat zijn van urine kunnen mee in de wasemmer. Laat de luiers niet weken in water. Door de luiers in water te laten weken, beschadig je de laag van de overbroekjes en tast het het katoen aan van de inleggers/binnenluiers. Sluit wel alvast het klittenband, zodat dit de luiers niet beschadigd in de was.

Als de emmer vol is, pak je de waszak eruit en doe je deze in zijn geheel in de wasmachine. Was de luiers volgens het wasvoorschrift en hang ze daarna op om te drogen. Gebruik liever geen droger. Meestal zijn de luiers binnen een paar uur droog.

Gebruik geen vloeibaar wasmiddel, maar poeder. En let erop dat er geen cellulase zit in het wasmiddel. Zeep <5% is prima. Een witwasmiddel raden wij af. Er is speciaal wasmiddel verkrijgbaar van Totsbots met een laag zeepgehalte en het beste voor de wasbare luiers.

Gebruik niet te veel en niet te weinig wasmiddel. Met te weinig wordt de was niet geheel schoon, met te veel blijven er zeepresten achter.

Er komen vlekken in de luiers, is dat te vermijden?

Het is niet helemaal te voorkomen dat er geen vlekken in de luiers komen. Gebruik geen bleekmiddelen om ze weer schoon te krijgen. Maar hang dat gedeelte te drogen in de zon. Zon is een natuurlijk bleekmiddel.

Meer info nodig?

Heb je nog vragen? Stel ze gerust via ons contactformulier. Of kom langs tijdens de openingstijden bij Wrap with Love in Alkmaar!

Pagina inhoud