Nieuw bij Wrap with Love: Wasbare luiers!

Wil jij graag de fijnste luiers gebruiken voor je kindje? De luiers die het meest huidvriendelijk zijn? Daarnaast ook bijdragen aan minder belasting van het milieu? En daarbij ook nog eens heel veel geld besparen? Dan zijn wasbare luiers echt iets voor jou!

Een ander mooi voordeel is dat kindjes ook nog eens sneller zindelijk zijn en je het pakket wasbare luiers rustig nog voor een tweede of derde kindje kunt gebruiken.

Vies?

Eerst iets uit de weg ruimen. Want de eerste vraag die ik altijd krijg; ‘Is dat niet vies?’. Nee, gelukkig niet (meer). Het beeld van vieze lappen van vroeger die uitgespoeld moesten worden en gewassen klopt echt niet meer. Er is zoveel verbeterd aan de wasbare luiers van nu, dat het heel eenvoudig en schoon is!

De poep tot aan het moment dat je kindje vast voedsel gaat eten is heel gemakkelijk wasbaar in de wasmachine. Dit is dun en spoelt heel eenvoudig weg. In de luier leg je namelijk een speciale zachte papieren inlegger. Deze inlegger spoel je met ontlasting en al door het toilet door de luier boven het toilet uit te schudden en met ruim water door te spoelen. De luier doe je vervolgens in de speciale waszak in de luieremmer of als je onderweg bent in de wetbag. De waszak doe je zo eens in de twee dagen in de wasmachine en klaar zijn de luiers weer voor gebruik.

Hoe werkt het dan precies met wasbare luiers?

Er zijn veel systemen van wasbare luiers. Van ‘ouderwetse’ strikluiers tot volledig alles-in-één systemen. Bij Wrap with Love vind je het één- en tweeledig systeem van Totsbots. Kwalitatief heel mooie luiers, zacht en eenvoudig in gebruik. De betrouwbaarheid van het tweeledig systeem ligt nog iets hoger dan de alles-in-één luier. Maar soms kies je toch liever voor gemak.

Bij het tweeledig systeem start je met een absorberende bamboozle onderluier om en daarna een PeeNut overbroekje. Bij het alles-in-één systeem, de Easyfit Star, is de luier al helemaal klaar voor gebruik en zitten beide lagen aan elkaar vast.

In beide leg je een papieren inlegger van een rol. Deze papieren inlegger spoel je dus met ruim water door het toilet bij iedere verschoonbeurt.

Hoe vaak verschoon je je kindje met wasbare luiers?

Dit verschilt niet van wegwerpluiers. Meestal bij iedere voeding verschoon je de luier. Bij een newborn zo’n 7 – 8 keer per dag en naarmate je kindje ouder wordt, verschoon je wat minder vaak. Een inlegvel verschoon je bij ontlasting en anders gebruik je ongeveer 1 vel per 3 luiers.

De billen zijn nog vochtig, is dat niet erg?

Als je gewoon regelmatig verschoont, is het niet erg als de billetjes nog iets vochtig zijn. Dit is heel normaal en na het schoonmaken met (wasbare)  luierdoekjes zijn ze schoon en fris en gaat er een nieuwe luier omheen.

Mijn kindje heeft ondanks de wasbare luiers rode billen, kan dat?

Hoewel wasbare luiers veel vriendelijker zijn voor de babybillen dan wegwerpluiers kan er toch luieruitslag ontstaan. Rode uitslag komt vaak door zure/scherpe ontlasting. Dit komt voor bij bepaalde voeding of bijvoorbeeld wanneer de tandjes doorkomen. In combinatie met urine wordt de huid geirriteerd.

Gebruik het liefst wasbare luierdoekjes in plaats van wegwerp. Hierin zitten namelijk schadelijke toevoegingen voor de babyhuid. En gebruik een heel milde billencreme. Hierdoor herstellen de billen weer snel. Ook helpt het om je kindje iets vaker te verschonen.

Wasbare luiers ’s nachts?

Ook ’s nachts kun je dezelfde luiers gebruiken als overdag. Maar soms plast je kindje ’s nachts veel. Dan is een extra inlegger van bijvoorbeeld bamboe heel fijn. Dit neemt extra vocht op.

Toch wat lekkage?

Heeft de luier toch gelekt? Dan kom het vaak doordat een stukje van de inlegger of de bamboe binnenzijde niet helemaal binnen de buitenluier is gebleven. Dit is een aandachtspuntje bij het verschonen.

Wat heb ik nodig om te starten met wasbare luiers?

Wil je een heel compleet paIkket, dan is het fijn om goed uitgerust te zijn. Dit maakt wasbaar luieren nog makkelijker. In onze luxe pakketten vind je alles wat je nodig hebt met extra voordeel.

Kunnen meerdere kinderen gebruik maken van de wasbare luiers?

Dit hangt van meerdere factoren af. Bijvoorbeeld hoe groot is je voorraad en hoe was je de luiers. Sommige luiers zullen na één luierperiode versleten zijn en moet je alsnog een paar nieuwe items toevoegen.

Door te wassen slijt elke stof. Daarnaast is het gebruik van wasmiddel, de wrijving in de wasmachine e.d. ook van invloed. Garantie dat je het hele pakket nog een keer kunt gebruiken kunnen we niet geven. Maar vaak zie je dat slechts enkele aanvullingen nodig zijn.

Dragen wasbare luiers echt bij aan een beter milieu?

Jazeker! Onderzoek heeft uitgewezen dat ondanks dat je vaker moet wassen het toch nog steeds veel milieuvriendelijker is.

De luierperiode wordt vaak aanzienlijk verkort dan met wegwerpluiers. Daarnaast scheelt het al snel 250 kg afval extra per jaar.

Wat bespaar ik nou eigenlijk precies per luierperiode?

Als je alles meeneemt in de berekening. Dus o.a. de aanschaf, het wassen etc. kun je rekenen op een besparing van zo’n €500 tot €750 per luierperiode.

Het voordeligste is dan te starten met één van de voordeelpakketten.

Hoe was ik de wasbare luiers het beste?

Was nieuwe luiers het liefst twee keer voor het eerste gebruik. Ze nemen dan het beste vocht op.

Daarna schud je na het verschonen de luier uit boven het toilet, waarbij je de inlegger met eventueel ontlasting doorspoelt met ruim water. Bewaar de luier daarna droog in de luieremmer. Door de luiers in water te laten weken, beschadig je de laag van de overbroekjes. Sluit wel alvast het klittenband, zodat dit de luiers niet beschadigd in de was.

Als de emmer vol is, pak je de waszak eruit en doe je deze in zijn geheel in de wasmachine. Was de luiers volgens het wasvoorschrift en hang ze daarna op om te drogen. Gebruik liever geen droger. Meestal zijn de luiers binnen een paar uur droog.

Gebruik geen vloeibaar wasmiddel, maar poeder. En let erop dat er geen cellulase zit in het wasmiddel. Zeep <5% is prima. Een witwasmiddel raden wij af. Er is speciaal wasmiddel verkrijgbaar van Totsbots met een laag zeepgehalte en het beste voor de wasbare luiers.

Gebruik niet te veel en niet te weinig wasmiddel. Met te weinig wordt de was niet geheel schoon, met te veel blijven er zeepresten achter.

Er komen vlekken in de luiers, is dat te vermijden?

Het is niet helemaal te voorkomen dat er geen vlekken in de luiers komen. Gebruik geen bleekmiddelen om ze weer schoon te krijgen. Maar hang dat gedeelte te drogen in de zon. Zon is een natuurlijk bleekmiddel.

Heb je nog vragen? Stel ze gerust via ons contactformulier. Of kom langs tijdens de inloopochtenden bij Wrap with Love! Natuurlijk is het ook mogelijk om een wasbaar luier consult af te spreken.