draagdoek pure baby love

Je kindje dragen in een draagdoek of draagzak

Je kindje dragen in een draagdoek of draagzak

Als je overweegt om je kindje te gaan dragen, kan deze informatie jou mogelijk helpen om een goede keuze te maken.

De reden om te starten met dragen is voor iedereen anders. De één heeft al in de zwangerschap besloten te gaan dragen, de ander start omdat zijn of haar kindje veel huilt of bijvoorbeeld refluxklachten heeft. En weer anderen dragen om dehanden vrij te hebben en makkelijk op pad te kunnen gaan met hun kindje.

Voordelen van dragen

Als jij overweegt je kindje te gaan dragen, is het leuk om te weten dat dragen veel meer is dan je handen vrij hebben. Je komt namelijk volledig tegemoet aan de behoeften van jouw baby.

Na de geboorte heeft jouw kindje de behoefte om veel bij jou te zijn. Je kindje ruikt jouw geur en hoort jouw hartslag en dat werkt rustgevend en geeft vertrouwen. Je kunt je voorstellen dat het dichtbij dragen van jouw kindje ten goede komt aan de hechting.

Tijdens het dragen komt er oxytocine vrij bij zowel jou als de kleine. Dit is een hormoon en wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd. Dit hormoon zorgt voor een vertrouwd gevoel bij jou en jouw baby. Ook komt dit stofje de eventuele borstvoeding ten goede.

Kindjes die een aantal uur per dag worden gedragen huilen aanzienlijk minder dan kindjes die niet gedragen worden. Een kindje wat veel huilt kan veel rustiger worden door hem of haar bij je te dragen in een draagdoek of draagzak. Uiteraard adviseer ik altijd eerst uit te sluiten dat er iets anders aan de hand is. Daarnaast is dragen zoveel lichter voor jou zelf, dan uren rondlopen met je kindje op je arm.

Het dragen van je kindje reduceert prikkels voor je kindje. Dit betekent dat je je kindje ook makkelijker me kan nemen naar bijvoorbeeld een feestje of een bezoekje aan een stad. Worden de prikkels te veel, dan kan hij of zij jouw veiligheid opzoeken en vanaf een fijne plek de wereld ontdekken of zelfs lekker slapen.

Een draagdoek of draagzak maakt het mogelijk om ook lekker het bos in te gaan of naar het strand bijvoorbeeld. Deze plaatsen zijn moeilijk bereikbaar met een kinderwagen.

In een draagdoek of draagzak draag je je kindje rechtop. Kindjes met refluxklachten zijn heel blij om rechtop te worden gedragen. Zo krijgt de zure maaginhoud minder kans om omhoog te komen.

Je draagt je kindje altijd rechtop in een actieve houding. Een liggende houding wordt om een verhoogd verstikkingsgevaar afgeraden. Doordat je kindje zich in een actieve houding bevindt, zal je merken dat je kindje ook een snellere fysieke ontwikkeling doormaakt. Ook voor kindjes met een voorkeurshouding kan het heel voordelig zijn om te dragen.

Ook in speciale situaties is het mogelijk om te dragen, bijvoorbeeld bij prematuriteit, klompvoetjes of heupdysplasie. Het is dan wel van belang om advies te vragen aan een ervaren draagconsulente.

Welke manieren zijn er om te dragen?

Je kunt je kindje dragen in een draagdoek of draagzak. Allebei heeft het zijn voor- en nadelen.

Binnen de draagdoeken kun je ook nog kiezen uit een rekbare draagdoek of een geweven draagdoek. In deze uitleg ga ik dieper op de verschillen in, zodat je zelf een betere keuze kunt maken.

Binnen de draagzakken kun je kiezen uit een volledige draagzak (full buckle) of een knoopbare draagzak (half Buckle). In deze uitleg zal ik je hier meer over vertellen.

Vragen?

Heb jij nog vragen over dragen? Stuur mij dan gerust een berichtje via de website. Ik beantwoord jou vraag graag!

Draagdoek of draagzak kopen?

Kom gerust langs tijdens onze openingstijden of neem dan een kijkje in onze webshop!