Je kindje dragen in een draagdoek of draagzak

Je kindje dragen in een draagdoek of draagzak

Als je overweegt om je kindje te gaan dragen, kan deze informatie jou mogelijk helpen om een goede keuze te maken.

De reden om te starten met dragen is voor iedereen anders. De één heeft al in de zwangerschap besloten te gaan dragen, de ander start omdat zijn of haar kindje veel huilt of bijvoorbeeld refluxklachten heeft. En weer anderen dragen om dehanden vrij te hebben en makkelijk op pad te kunnen gaan met hun kindje.

Voordelen van dragen

Als jij overweegt je kindje te gaan dragen, is het leuk om te weten dat dragen veel meer is dan je handen vrij hebben. Je komt namelijk volledig tegemoet aan de behoeften van jouw baby.

Na de geboorte heeft jouw kindje de behoefte om veel bij jou te zijn. Je kindje ruikt jouw geur en hoort jouw hartslag en dat werkt rustgevend en geeft vertrouwen. Je kunt je voorstellen dat het dichtbij dragen van jouw kindje ten goede komt aan de hechting.

Tijdens het dragen komt er oxytocine vrij bij zowel jou als de kleine. Dit is een hormoon en wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd. Dit hormoon zorgt voor een vertrouwd gevoel bij jou en jouw baby. Ook komt dit stofje de eventuele borstvoeding ten goede.

Kindjes die een aantal uur per dag worden gedragen huilen aanzienlijk minder dan kindjes die niet gedragen worden. Een kindje wat veel huilt kan veel rustiger worden door hem of haar bij je te dragen in een draagdoek of draagzak. Uiteraard adviseer ik altijd eerst uit te sluiten dat er iets anders aan de hand is. Daarnaast is dragen zoveel lichter voor jou zelf, dan uren rondlopen met je kindje op je arm.

Het dragen van je kindje reduceert prikkels voor je kindje. Dit betekent dat je je kindje ook makkelijker me kan nemen naar bijvoorbeeld een feestje of een bezoekje aan een stad. Worden de prikkels te veel, dan kan hij of zij jouw veiligheid opzoeken en vanaf een fijne plek de wereld ontdekken of zelfs lekker slapen.

Een draagdoek of draagzak maakt het mogelijk om ook lekker het bos in te gaan of naar het strand bijvoorbeeld. Deze plaatsen zijn moeilijk bereikbaar met een kinderwagen.

In een draagdoek of draagzak draag je je kindje rechtop. Kindjes met refluxklachten zijn heel blij om rechtop te worden gedragen. Zo krijgt de zure maaginhoud minder kans om omhoog te komen.

Je draagt je kindje altijd rechtop in een actieve houding. Een liggende houding wordt om een verhoogd verstikkingsgevaar afgeraden. Doordat je kindje zich in een actieve houding bevindt, zal je merken dat je kindje ook een snellere fysieke ontwikkeling doormaakt. Ook voor kindjes met een voorkeurshouding kan het heel voordelig zijn om te dragen.

Ook in speciale situaties is het mogelijk om te dragen, bijvoorbeeld bij prematuriteit, klompvoetjes of heupdysplasie. Het is dan wel van belang om advies te vragen aan een ervaren draagconsulente.

Welke manieren zijn er om te dragen?

Je kunt je kindje dragen in een draagdoek of draagzak. Allebei heeft het zijn voor- en nadelen.

Rekbare draagdoek of geweven draagdoek

Rekbare draagdoek

Een rekbare draagdoek bevat stretch. De stof kun je vergelijken met een rekbaar t-shirt. De rekbare draagdoek is geschikt vanaf dag 1 tot ongeveer 7 a 8 maanden. Je draagt je kindje voor op je buik in 3 lagen rekbare stof.

Voordelen:

 • Een rekbare draagdoek knoop je volledig om voordat je je kindje erin doet.
 • Voelt heel zacht en mooi omsluitend aan

Nadelen

 • Je kunt deze draagdoek relatief kort gebruiken, omdat het gewicht van je kindje rond de 7 a 8 maanden een rol gaat spelen.
 • Je kunt je kindje alleen op je buik dragen in één specifieke knoop.
 • Het is relatief warm, omdat je je kindje in 3 lagen stof draagt in de rekbare draagdoek.

Klik hier voor de rekbare draagdoeken

Geweven draagdoek

Geweven zegt het al, deze draagdoeken hebben een speciale weving. Een geweven draagdoek bevat geen rek in de lengte en geen rek in de breedte. Maar door de speciale weving bevat deze draagdoek wel een diagonale rek. Deze diagonale rek zorgt ervoor dat jouw kindje altijd mooi omsloten wordt door de draagdoek.

Je kunt een geweven draagdoek gebruiken vanaf dag 1 tot ver in de peutertijd. Dit omdat het gewicht van jouw kindje geen rol speelt in deze speciale stof. Je kunt je kindje op je buik, heup en rug dragen.

Voordelen:

 • Een geweven draagdoek voelt heel stevig aan en ondersteunt ook jouw lichaam optimaal.
 • Je kunt deze draagdoek lang gebruiken, omdat deze geschikt is voor baby’s en peuters.
 • Je kunt er meer dan 25 verschillende knopen mee maken. Op je buik, heup en rug. Vind je het leuk om te variëren? Dan is dit echt jouw kans!
 • Het is luchtig, omdat je je kindje maar in één laag stof hoeft te dragen.

Nadelen

 • Je knoopt de doek gelijk met je kindje erin. Dit vraagt om enige oefening.

Kijk in de webshop voor onze uitgebreide collectie draagdoeken! Onze favoriet voor newborns vind je hier!

Draagdoek in speciale situaties

Als een kindje prematuur geboren is of er is sprake van een verminderde spierspanning, dan wordt altijd een geweven draagdoek aangeraden. Maar ook is het advies om dan altijd een draagconsulent mee te laten kijken naar de beste optie voor jouw kindje.

In de regio Noord-Holland Noord kun je direct contact opnemen met onze draagconsulente. Maar woon je ergens anders? Kijk dan eens op deze lijst draagconsulenten. Er is er altijd één in de buurt!

Knoopbare draagzak of volledige draagzak

Kies je voor een knoopbare of een volledige draagzak?

Welke past het beste bij jou? Een (deels) knoopbare of een volledige draagzak? Hieronder leg ik uit wat het verschil is en wat de voor- en nadelen zijn zodat jij kunt kiezen wat het beste bij jou past!

Knoopbare draagzak

Een (deels) knoopbare draagzak wordt ook wel eens mei tai, wrap tai, Wrap & Go, wrapstar etc. genoemd. Een specifiek kenmerk van dit product is dat je in ieder geval de schouderbanden afknoopt. Bij sommige modellen heeft deze een clicksysteem om je heup, andere modellen hebben ook daar een knoop.

Voordelen:

 • Je hoeft niets in te stellen als iemand anders ermee gaat dragen
 • Je hebt veel controle over hoe strak je deze knoopt
 • Bij sommige modellen heb je ook nog eens schouderbanden die je kunt uitspreiden. Dit zorgt voor een optimale verdeling van het gewicht. Dit is extra aan te raden als je heel gevoelig bent op je schouders en nek.

Nadelen:

 • De schouderbanden zijn relatief lang, waardoor ze op de grond hangen als je gaat knopen
 • Het afknopen is eenvoudig, maar je moet het even oefenen

Volledige draagzak

Een volledige draagzak bestaat alleen uit clicksystemen en banden die je aan kunt trekken. Je kunt dit vergelijken met een goede rugzak. Je hoeft niets te knopen en je kunt toch je kindje eenvoudig dichtbij dragen.

Voordelen:

 • Klein en compact om mee te nemen
 • Tijdens het aandoen hangt er niets op de grond
 • Voorgevormd, waardoor er weinig mis kan gaan

Nadelen:

 • Draagt altijd op één punt op je schouder en is daarmee iets zwaarder
 • Als je wisselt van drager, moet alles opnieuw ingesteld worden

Aanbod

In onze shop vind je een mooi aanbod van draagzakken. Al deze draagzakken zijn volledig in te stellen en gaan lang mee. Hierdoor kun je je kindje met veel plezier lang blijven dragen. Zo vind je o.a. de Pure Baby Love draagzakken met een prachtige pasvorm bij bijna ieder postuur, de Tula draagzak met hippe prints, Ergobaby, Kokadi, Storchenwiege, Fidella en meer

Ben je op zoek naar een speciale draagzak en staat deze niet in onze shop? Stuur ons dan een berichtje. Dan kijken we wat we voor je kunnen betekenen!

Vragen?

Heb jij nog vragen over dragen? Stuur mij dan gerust een berichtje via de website. Ik beantwoord jou vraag graag!

Draagdoek of draagzak kopen?

Kom gerust langs tijdens onze openingstijden of bestel jouw favoriet in de webshop van Wrap with Love. Geef je bij de aankoop de maat van je kindje door, dan stellen wij de draagzak vast voor jou in.

Pagina inhoud